Στη LifeCare σας υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα της σωστής λήψης των φαρμάκων σας και σας βοηθάμε να παραμένετε συνεπείς για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
Διεθνείς έρευνες από δημόσιους φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταδείξει το φαινόμενο της ελλιπούς φαρμακευτικής συμμόρφωσης σε πλήθος παθήσεων, κυρίως χρόνιων, που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους, επηρεάζουν την καθημερινότητά τους δραματικά και πολλές φορές απειλούν τη ζωή τους.

Χρόνιες παθήσεις της αναπνευστικής λειτουργίας, καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα νοσήματα, ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, μεταβολικές νόσοι, παθήσεις που συνδέονται με το γήρας, με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως η ΧΑΠ, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, το Πάρκινσον, κ.ά., τυγχάνουν ελλιπέστατης φαρμακευτικής αγωγής εξαιτίας της μη συμμόρφωσης των ασθενών.

Γιατί οι ασθενείς «εγκαταλείπουν» την αγωγή τους;
Ανάμεσα στις κύριες αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς να εγκαταλείπουν την αγωγή τους αναφέρονται η κόπωση από τη συνεχή λήψη των φαρμάκων, η πρόσκαιρη βελτίωση των συμπτωμάτων τους και τα ελάχιστα ή καθόλου εμφανή συμπτώματα της νόσου από την οποία ασθενούν.

Σοβαρές οι επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωση
Για τον ασθενή

Ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή, ο ασθενής τις περισσότερες φορές υποτροπιάζει με πολλές και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, επιβαρύνει την κατάστασή του και μειώνει το προσδόκιμο της ζωής του.

Για το θεράποντα ιατρό

Αντίκτυπο στην άρνηση του ασθενή να συμμορφωθεί στη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή που του έχει δώσει ο θεράπων ιατρός του, όπως ειδική διατροφή, άσκηση, κ.λπ., έχει και ο θεράπων ιατρός δεδομένου ότι η πορεία της υγείας του ασθενή που τον έχει εμπιστευθεί επηρεάζει τόσο την κρίση του ιατρού –δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το εάν η θεραπεία που έχει επιλέξει είναι η σωστή εάν δεν έχει σωστή εικόνα της δράσης του φαρμάκου ή εάν ο ασθενής δεν του λέει αλήθεια για το εάν και πώς λαμβάνει την αγωγή του –όσο και τη σχέση του ιατρού με τον ασθενή που κλονίζεται, αφού η πορεία της υγείας του συνήθως δεν είναι η αναμενόμενη.

Για τη φαρμακευτική αγορά

Σοβαρά επηρεασμένη από τη μη φαρμακευτική συμμόρφωση είναι και η φαρμακευτική αγορά, δεδομένου ότι «χάνει» σημαντικά κέρδη από τις πωλήσεις των φαρμάκων αλλά κυρίως «χάνει» και σε αξιοπιστία δεδομένου ότι οι ιατροί που επιλέγουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο για να συνταγογραφήσουν θέλουν να πειστούν για τα αποτελέσματά του. Η αποσπασματική λήψη του φαρμάκου δεν προσφέρει θεραπευτική κάλυψη και φυσικά δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, ακριβώς γι’ αυτό οι ιατροί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν το φάρμακο δεν προσφέρει προστασία ή εάν ο ασθενής δεν το λαμβάνει σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Για το σύστημα υγείας & τα ασφαλιστικά ταμεία

Τέλος, τεράστιο είναι το κόστος της μη συμμόρφωσης των ασθενών στην αγωγή τους και για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα υγείας μιας χώρας. Οι ασθενείς, σε όλες τις περιπτώσεις όπου δεν ακολουθούν τη θεραπευτική τους αγωγή, υποτροπιάζουν και πολύ συχνά βρίσκονται στη δεινή θέση να χρειαστούν νοσηλεία, πολλές φορές μακρόχρονη καθώς και πιο επιβαρυμένη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σε κόστος τα ασφαλιστικά τους ταμεία και σε κλίνες και προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία.

Η συνεισφορά της LifeCare στη φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών
Η Life Care προσφέρει υπηρεσίες υπενθύμισης της λήψης των φαρμάκων στους ασθενείς και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, τονίζοντας την αναγκαιότητα της λήψης τους.

Οι νοσηλευτές της LifeCare εξηγούν στους ασθενείς με τρόπο κατανοητό και λεπτομερές όλους τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνουν την αγωγή τους, χωρίς διαλείμματα, ακόμη κι όταν νιώθουν καλύτερα ή υγιείς.

Η συνεχής επεξήγηση των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να επιφέρει η διακοπή ενός φαρμάκου και η διαρκής υπενθύμιση της λήψης της αγωγής λειτουργεί ευεργετικά προς τον ασθενή και συμβάλει τα μέγιστα στην υγεία του, στην ίδια του τη ζωή.